[Up to the minute] comptia healthcare it technician hit-001

Exam Code: HIT-001 (Practice Exam Latest Test Questions VCE PDF)
Exam Name: CompTIA Healthcare IT Technician Exam
Certification Provider: CompTIA
Free Today! Guaranteed Training- Pass HIT-001 Exam.

2016 May HIT-001 Study Guide Questions:

Q51. Information such as your name, date of birth and social security number are all considered to be protected health information. This information would fall into which of the following categories? 

A. De-Indentified Health Information 

B. Individually Identifiable Health Information 

C. Archived Health Information 

D. Demographic Health Information 

Answer: D 

Explanation: Demographic Health Information is a part of individually identifiable health information, it contains no information regarding and individual's illness or treatment. Demographic information is the patient's name, date of birth, address, social security number, insurance information and contact information. Answer: C is incorrect. Archived Health Information is incorrect as this is health information that has been stored on some sort of media such as a compact disc, dvd or videotape. Answer: A is incorrect. De-identified health information is incorrect as this information requires removal of all data in which a patient can be identified such as name, date of birth, social security number and address. Answer: B is incorrect. Individually Identifiable Health Information is incorrect as this is information, including demographic information that relates to the individual's past, present or future physical or mental health or condition, the provision of health care to an individual or the past, present or future payment of health care provisions. 


Q52. You are working to put in place a role-based access control system for a healthcare facility that will allow certain employees holding certain job functions to have different levels of access to different types of patient information. Name a reason why this type of information access control helps an organization stay in compliance with HIPA A .Each correct answer represents a complete solution. Choose all that apply. 

A. Release of Information regulations 

B. Minimum necessary standard 

C. Termination policy requirements in the Security Rule 

D. TPO exceptions 

Answer: BC 

Explanation: The use of information access control is required in HIPAA's security rule for information authorization, establishment, modification and termination policies and procedures. A role-based access control system allows the automation of these tasks, and would help fulfill having a termination procedure in place, because when an individual is terminated, their account access to the system could be promptly terminated as part of policy. Access control systems also fulfill the minimum necessary standard, because with a role-based access control system, only certain people in certain roles have access to key information. A billing clerk will only have access to billing information, while a physician will have full access to the patient's medical history and treatment records. Answer: A is incorrect. Release of Information regulations do not apply to access control systems and are not relevant in this situation. Answer: D is incorrect. TPO exceptions are not relevant to discussions of access control other than disclosures within an organization for purposes of TPO do not currently need to be logged (but may be required to be logged in the future, for which an access control system can help). 


Q53. This group can apply for incentive payments for the adaption, implementation, upgrading and/or meaningful use of certified electronic health record technology, due to provisions of the Health Information Technology for Economic and Clinical Health Act of 2009. Each correct answer represents a complete solution. Choose all that apply. 

A. Hospitals 

B. Patients 

C. Healthcare Clearinghouse 

D. Eligible providers 

Answer: AD 

Explanation: Eligible providers including healthcare professionals like physicians, dentists, and therapists as well as hospitals, clinics and other care facilities can apply for incentive payments under the HITECH Act providing that they can demonstrate that they have adopted certified electronic health record technology (EHR), are upgrading their technology, have recently implemented new technology or are engaged in the meaningful use of EHR technology in a manner to improve the quality of healthcare. Answer: B is incorrect. Patients are not considered eligible providers of health care and would not be eligible to recent incentive payments for the adoption of electronic health record technology. Answer: C is incorrect. A healthcare clearinghouse is a business that processes healthcare claims between healthcare providers and group health insurance plans. They are not a provider of healthcare and therefore would not be eligible to receive healthcare benefits for the adoption or use of electronic health records. 


HIT-001  free exam questions

Renovate hit-001 blog:

Q54. You are employed at a physician practice that has very little space, employs multiple file clerks and has a moderate workload on a daily basis. Which of the following filing system would be appropriate for your facility? 

A. Filing Cabinets with Drawers 

B. Open Shelf Files 

C. Motorized Revolving Files 

D. Compressible Units with Open Files 

Answer: D 

Explanation: The best filing option for limited space, medium volume facilities with multiple file clerks is compressible units with open files. This method allows for easy access and saves space, but access may be vulnerable to a mechanical failure. Answer: A is incorrect. Filing cabinets with drawers is incorrect as this method for small, low volume facilities is filing cabinets with drawers. This type of filing allows for patient records to be locked, fireproofed and protected from the environment, however, this method required significant space. Answer: C is incorrect. Motorized revolving files are best for limited space, low volume facilities with one file clerk. This option allows for patient records to be covered and locked but is expensive to acquire and maintain. Answer: B is incorrect. Open shelf files are incorrect as this method is best for high volume facilities with multiple filing staff to provide security. This option also requires significant floor space. 


Q55. As a healthcare information technologist, you are required to ensure that all data in every patients electronic health data remains confidential. Which of the following describes this duty? 

A. Conformity 

B. Privacy 

C. Confidentiality 

D. Data Security 

Answer: D 

Explanation: Data security is defined as technical and procedural methods to control and manage confidential information. Answer: C is incorrect. Confidentiality is incorrect as this is defined as the legal and ethical obligation of health care professionals to meet the expectation of privacy from patients. Answer: A is incorrect. Conformity is defined as an individual adapting their behaviors, thoughts and attitudes to match what is perceived as normal by society. This answer choice is simply meant as a distractor. Answer: B is incorrect. Privacy is incorrect as this is defined as the individual's right to control disclosure of his or her personal information. 


Q56. You have the responsibility of designing an entire information system. You design a chart to ensure the project gets completed on time. Your chart is based on the chart shown below. Which of the following types of project management tools have you created for your project? 


A. PERT Diagram 

B. Critical Path 

C. Gantt Chart 

D. Venn Diagram 

Answer: A 

Explanation: A PERT Diagram is a diagram which represent the steps or component parts of a project as circles connected by lines to indicated the sequence of events. Answer: D is incorrect. Venn Diagram is incorrect as this diagram is diagram used in mathematics that are used to show all possible logical relations between a finite collection of sets. Answer: B is incorrect. Critical path is incorrect as this is not a diagram, however, it is a tool used to indicate the overall time frame a project should take to complete. Answer: C is incorrect. Gantt Chart is incorrect as this is a table that contains horizontal time lines and vertical indicators of project components,with bars indicating when and by whom tasks are to be completed. 


HIT-001  free exam questions

Tested hit-001 exam prep:

Q57. Which of the following is defined as the patient's right to control disclosure of his or her personal information? 

A. Confidentiality 

B. Conformity 

C. Privacy 

D. Data Security 

Answer: C 

Explanation: Privacy is defined as the individual's right to control disclosure of his or her personal information. Answer: A is incorrect. Confidentiality is incorrect as this is defined as the legal and ethical obligation of health care professionals to meet the expectation of privacy from patients. Answer: D is incorrect. Data security is incorrect as this is defined as technical and procedural methods to control and manage confidential information. Answer: B is incorrect. Conformity is defined as an individual adapting their behaviors, thoughts and attitudes to match what are perceived as normal by society. This answer choice is simply meant as a distractor. 


Q58. Which of the following data types encompassed in a patient's EHR would include an echocardiogram? 

A. Video 

B. Images 

C. Numbers 

D. Voice 

Answer: A 

Explanation: Video data is a type of data that may be found in a patient's electronic health record. 

Example of video data would be any study that would be evaluated by seeing motion such as an echocardiogram or barium swallow. 


Q59. Which of the following types of connectors is used by 1000BASE-TX gigabit ethernet? 

A. LC 

B. RJ-45 

C. RJ-59 

D. BNC 

Answer: B 

Explanation: 1000BASE-TX is an IEEE specification for Ethernet. This is commonly known as Gigabit Ethernet. It supports the maximum speed of 1000Mbps and the maximum cable length of 100 meters. 1000BASE-TX uses Category 5 UTP cables and RJ-45 connectors. RJ-45 is a type of connector similar to an RJ-11 telephone connector, but it is larger in size because it has eight conductors. 


Answer: D is incorrect. BNC stands for British Naval Connector. It is a connector used to connect 10Base2 cable network to Network Interface Card (NIC). 


Answer: A is incorrect. The LC connector was developed to meet the need for small and easier-to-use fiber optic connectors. The LC connector reduces space required on panels by 50%. 


Answer: C is incorrect. RJ-59 connector is used in cable TV's coaxial cable. 


Q60. Which of the following methods of filing is best suited for limited space, medium volume facilities with multiple file clerks? 

A. Compressible Units with Open Files 

B. Motorized Revolving Files 

C. Filing Cabinets with Drawers 

D. Open Shelf Files 

Answer: A 

Explanation: The best filing option for limited space, medium volume facilities with multiple file clerks is compressible units with open files. This method allows for easy access and saves space, but access may be vulnerable to a mechanical failure. Answer: C is incorrect. Filing cabinets with drawers is incorrect as this method for small, low volume facilities is filing cabinets with drawers. This type of filing allows for patient records to be locked, fireproofed and protected from the environment, however, this method required significant space. Answer: D is incorrect. Open shelf files is incorrect as this method is best for high volume facilities with multiple filing staff to provide security. This option also requires significant floor space. Answer: B is incorrect. Motorized revolving files is best for limited space, low volume facilities with one file clerk. This option allows for patient records to be covered and locked but is expensive to acquire and maintain. 



see more HIT-001 dumps