Super ways to comptia healthcare it technician hit-001 cert guide

Exam Code: HIT-001 (Practice Exam Latest Test Questions VCE PDF)
Exam Name: CompTIA Healthcare IT Technician Exam
Certification Provider: CompTIA
Free Today! Guaranteed Training- Pass HIT-001 Exam.

2016 Sep hit-001 certification:

Q71. Throughout your medical history you were diagnosed with arthritis in your lumbar spine. The term arthritis is defined as? 

A. Study of joints 

B. Surgical Incision of a joint 

C. Inflammation of a joint 

D. Disease of a joint 

Answer: C 

Explanation: In medical terminology, any word that ends with the suffix -itis refers to an inflammatory condition. Examples are arthritis means inflammation of a joint, laryngitis means inflammation of the larynx, and gastritis means inflammation of the stomach or stomach lining. Answer: D is incorrect. Disease is incorrect as any condition that refers to a disease process is accompanied by the suffix -osis, example diverticulosis is as disease of the diverticulum. Answer: A is incorrect. Study of is incorrect as any term referring to the study of anything end with the suffix -ology, example Radiology is the study of radiation, cardiology is the study of the heart. Answer: B is incorrect. Surgical Opening is incorrect as any medical condition that refers to opening ends with the suffix -otomy, example thoracotomy means an opening was made in the thorax. 


Q72. You are responsible for ensuring that all dictations made by physicians become part of the patient's permanent electronic health record. Which of the following types of data are you responsible for? 

A. Numbers 

B. Voice 

C. Signals 

D. Images 

Answer: B 

Explanation: Voice data is a type of data that may be found in a patient's electronic health record. Examples of voice data include stored dictations of radiology images from interpreting radiologist, or any other dictated evaluation. Answer: D is incorrect. Images is incorrect as this data type is normally represented by x-rays or document images themselves, the interpretation of radiology images are considered voice data. Answer: A is incorrect. Numbers is incorrect as this data types usually is represented by ICD-9 codes, blood pressure readings and temperature readings. Answer: C is incorrect. Signals is incorrect as this data type is normally represented by EEG tracings or EKG tracings. 


Q73. You are asked to make sure all computers within the facility are able to connect to the internet. This type of communication is an example of which of the following? 

A. Hierarchal Model 

B. WAN Technology 

C. Network Model 

D. LAN Technology 

Answer: B 

Explanation: WAN, or wide area network, technology this allows for communication among a large geographic environment such as two or more LANs connected via a telephone system or satellite. Answer: D is incorrect. LAN technology is incorrect as this refers to communication devices in a small geographic area such as PC and printer or PC and PC within a facility. Answer: A is incorrect. Hierarchal Model is incorrect as this is a database model, not a mode of communication, that uses the format of a typical parent-child arrangement, whereas, one piece of information can have many subordinated pieces. Answer: C is incorrect. Network model is incorrect as this is a database model, not a mode of communication, that is designed to allow the child to have more than one parent. This model is often referred to as the many to many model. 


Q74. In medical terminology, the suffix -ology is used to describe which of the following? 

A. Disease 

B. Inflammation 

C. Study of 

D. Opening 

Answer: C 

Explanation: In medical terminology, any word that ends with the suffix -ology refers to the study of a particular process. Examples, Cardiology is the study of the heart, Oncology is the study of tumors, and Pulmonology is the study of the lungs. Answer: B is incorrect. inflammation is incorrect as any medical term referring to inflammation ends with the suffix -itis. Answer: A is incorrect. Disease is incorrect as any condition that refers to a disease process is accompanied by the suffix -osis, example diverticulosis is as disease of the diverticulum. Answer: D is incorrect. Opening is incorrect as any medical condition that refers to opening ends with the suffix -otomy, example thoracotomy means an opening was made in the thorax. 


Q75. According to HIPAA, how long must a medical practice retain a patient's medical records? 

A. ten years 

B. five years 

C. three years 

D. HIPAA does not mandate how long. 

Answer: D 

Explanation: HIPAA's privacy rule applies to the complete period of record retention and disposal, but does not stipulate how long records must be kept. Answer: B, A, and C are incorrect. HIPAA doesn't set any standard for how long records must be retained, only how those records are treated to protect PHI. 


HIT-001 free practice exam

Regenerate hit-001 books:

Q76. Which of the following acronyms is a system used to classify medical diagnoses, signs and symptoms into a set of numeric codes for use in billing and analysis? 

A. HL7 

B. NDCID 

C. Snowmed 

D. ICD10 

Answer: D 

Explanation: ICD10 is the International Classification of Diseases, 10th revision. Although not mandated for use until 2013, ICD10 and ICD9 are systems used in billing and public health analysis for classifying medical diagnoses into a system of numeric codes. Expanded into ICD10-CM, or the Clinical Modification of ICD10, it includes a vast level of detail about medical conditions and includes 155,000 codes. Answer: A is incorrect. HL7 or Health Level Seven is an organization that develops standards for interoperability in healthcare for electronic health information. HL7 develops and releases these standards so computer systems in healthcare can integrate easily. Answer: C is incorrect. Snowmed is the System of Nomenclature of Medicine. The Snowmed CT is a system of medical terminology organized to be able to be processed by a computer and used to organize medical records. Answer: B is incorrect. NDCID is the National Drug Code Identification, which is the product identifier code given to each new drug by the FDA. Every drug has a unique identifier number. 


Q77. You are working on installing a e-prescribing system in an outpatient clinic which has many HMO patients. One of the advantages of a e-prescribing system was the ability within the program to check against insurance coverage for the patient to see which of several possible medications for the patient's health condition is covered by the patient's insurance coverage. What is this feature called? 

A. Formulary checking 

B. Allergy interactions 

C. Coverage authorization 

D. Medication Reconciliation 

Answer: A 

Explanation: The list of medications that an insurance carrier will cover for a patient or a list of payment levels for different preferred medications is referred to as a formulary, and checking the patient's needs against that list of medications would be formulary checking. This process may help with significant cost savings to the patient. Answer: C is incorrect. Coverage authorization is not the term used to describe this process. Answer: B is incorrect. Allergy interactions are an important check that ePrescribing software performs, checking the patient medical record for allergy alerts to a medication or closely related compounds, but that is not involved in insurance coverage issues. Answer: D is incorrect. Medication Reconciliation is an important part of ePrescribing, where past medications are checked against the current prescribing plan and it is checked to see that medications are not being omitted or duplicated in the current orders, and that the dosages are correct and the medications do not interact. This does not involve checking insurance coverage. 


Q78. In the above example #11, what is the best practice the nurse could say to maintain HIPAA compliance? 

A. "Yes, sure just let me ask the front office what time your mother's appointment finishes." 

B. "I don't know if we have a patient here by that name; however, if you have a family code I can try to find out." 

C. "Can you tell me the patient's date of birth and mother's maiden name?" 

D. "Can you tell me your date of birth and your relationship to the patient?" 

Answer: B 

Explanation: It is the best practice because it does not confirm in any way that a patient by that name is in the practice and it also ensures that it is a family members or caretaker who has a code provided by the practice to individuals the patient has authorized to receive PHI. Answer: A is incorrect. While polite, it confirms that patient is there and does nothing to verify the caller's identity. Answer: C is incorrect. While this may verify the patient's identity, it still confirms that the patient is there, which doesn't protect the patient from controlling who receives her information. Furthermore, it releases PHI to a caller who is not corroborated at all. Answer: D is incorrect. This confirms that the patient is there, before the caller is validated. It also still leaves room for information to be forged. Codes on the other hand are controlled by the practice itself. 


Q79. You are asked to install a completely new information system for your facility. Your superiors inquire how long the project will take. You construct a chart illustrating how long the project will take. You design a chart based on the one shown below. Which of the following types of project management tools have you created to illustrate the time of completion for your project? 


A. PERT Diagram 

B. Gantt Chart 

C. Venn Diagram 

D. Critical Path 

Answer: D 

Explanation: Critical path it is a tool used to indicate the overall time frame a project should take to complete. Answer: C is incorrect. Venn Diagram is incorrect as this diagram is diagram used in mathematics that are used to show all possible logical relations between a finite collection of sets. Answer: A is incorrect. PERT diagram is incorrect as this is a diagram which represent the steps or component parts of a project as circles connected by lines to indicated the sequence of events. Answer: B is incorrect. Gantt Chart is incorrect as this is a table that contains horizontal time lines and vertical indicators of project components, with bars indicating when and by whom tasks are to be completed. 


Q80. In medical terminology, the suffix -osis is used to describe which of the following? 

A. Opening 

B. Study of 

C. Disease 

D. Inflammation 

Answer: C 

Explanation: In medical terminology, any word that end in the suffix -osis refers to a disease process of a particular area. Examples, diverticulosis is disease of the diverticulum, tuberculosis is a disease process of the tubercles of the lungs and leukocytosis is a disease process of the white blood cells. Answer: D is incorrect. inflammation is incorrect as any medical term referring to inflammation ends with the suffix -itis. Answer: A is incorrect. Opening is incorrect as any medical condition that refers to opening ends with the suffix -otomy, example thoracotomy means an opening was made in the thorax. Answer: B is incorrect. Study of is incorrect as any term referring to the study of anything end with the suffix -ology, example Radiology is the study of radiation, cardiology is the study of the heart. 



see more HIT-001 dumps